ریزش مو

فرایند ریزش مو:
همانطور که میدانیم مو دارای 3فاز anagen ،telogen و catagen میباشد. در طی ریزش مو، فازanagene (رشد) به مرور کوتاه تر شده و در نهایت مو نسبت به قبل، نازک تر و کوتاه تر شده و دارای رنگدانه هایی کم رنگ تر خواهد شد ما این مسئله را مینیاتوری شدن مو(miniaturization) مینامیم . در این هنگام است که ریزش مو ،مورد توجه قرار میگیرد. این مسئله به معنای این که موهای کم تری بر روی سر باشند نیست ،بلکه کالیبر (sectional – cross)، رنگ و طول آنها در حال کم تر شدن بوده و دیگر پوشش کاملی روی پوست سر ایجاد نمیکنند .همچنین در این مرحله نسبت موهایی که در فاز anagenهستند کمتر از آنهایی است که در فاز telogenیا resting هستند . این مسئله به زبان ساده به این مفهوم است که تعداد موهایی که در فازtelogen هستند افزایش پیدا کرده است. این فرایند ،اغلب در قسمتهای رایج طاسی ، همچون قسمتهای جلویی سر، بالا و تاج سر رخ می دهد. ناحیه ای که شبیه نعل اسب، درکناره ها و پشت سر می باشد تحت تاثیر این تغییرات قرار نمی گیرد . این نواحی را ،permanent(دائمی)می نامند.موهای telogen به راحتی در هنگام شستشو ، خشک کردن و شانه کردن از پوست سر جدا شده و این مسئله ،دومین نشانه طاسی می باشد که بسیار نگران کننده است .
-عوامل:
دلایل زیادی برای ریزش مو در خانمها وآقایان وجود دارد، که شامل بیماری های مزمن ،فقر آهن ، سوء تغذیه ، عدم تعادل هورمونی و استرس میباشد. با این وجود ،رایج ترین علتها،چیزی است که androgenetic alopecia یا الگوی طاسی مردانه نامیده میشود( البته بر خلاف نامش ممکن است در خانمها هم دیده شود). alopecia از نظر پزشکی همان ریزش دائمی موهاست. Androgenetic عواملی چون تاثیرات Androgen ها یا همان هورمونهای مردانه و عوامل وراثتی، میباشند که نقش مهمی در ریزش موها دارند. عامل سومی همچون گذشت زمان یا در واقع بالاتر رفتن سن ، نیز در ریزش موها موثر است. به عبارت دیگر، عوامل زیر باعث ایجاد androgenetic alopecia خواهد شد:
1- زمینه ژنتیک طاسی
2- وجود هورمونهای مردانه androsteinedioneها
3- گذشت زمان و بالاتر رفتن سن بیمار که به دو عامل قبل فرصت تاثیر گذاری بر روی فولیکولهای مو را میدهد.

A– ژنتیک:
بررسی علل ژنتیکی همیشه امری ساده نبوده است خصوصا در مورد طاسی سر. وجود یا عدم وجود طاسی در پدر یا پدر بزرگ یک شخص چه از طرف مادری و چه از طرف پدری، لزوما باعث پیش بینی طاسی در شخص نخواهد شد. ولی اگر پدر یک مرد کاملا طاس باشد و این مرد شروع به طاسی در اوایل سنین 20 سالگی نماید،میتوان پیش بینی نمود که تعداد دیگری از موهایش را نیز از دست خواهد داد. به طور خلاصه، پیش بینی دقیق این که چه کسی و با چه سرعتی طاس خواهد شد بسیار دشوار است.

B– هورمونهای مردانه (اندروژن):
به طور نرمال خانمها و اقایان هورمونهای مردانه تولید میکنند . هورمونهای مردانه در مردان توسط غدد جنسی و در خانمها توسط غدد فوق کلیوی تولید میشوند. این هورمونها در هر دو جنس حائز اهمیت بالا در زمینه ریزش مو میباشد ولیکن در اقایان بیشتر از خانمها تولید میشود.این مسئله نقش مهمی در تفاوتهای عمومی ریزش مو در خانمها و آقایان،را به عهده دارد. در طول زمان درهر شخص با سابقه ژنتیکی مثبت ، اگر فولیکولهای مو در معرض DHT قرار بگیرند منجر به androgenetic alopecia یا در واقع همان الگوی طاسی در وی میگردد.

چگونه فولیکولهای مو در معرضDHT قرار میگیرند ؟
در هر یک از سلولهای فولیکولهای مو و د ر غدد sebaceous ،سطح بالایی از آنزیمی به نامreductase 5-alpha-وجود دارد . این آنزیم باعث تغییر شکلtestosterone که به این نواحی توزیع میشود، گردیده و آن را به DHTتبدیل میکند
(DHT= دی هیدروتسترون )
درک این مطلب نه تنها باعث شناخت مکانیسم طاسی میگردد،بلکه باعث معرفی دارویی به نام propecia یا finasteride که در حال حاضر در دسترس میباشد ،شده است.
Propecia (فیناستراید) باعث توقف و یا محدود کردن فعالیت انزیم reductase- alpha-5 میگردد. بنابراین باعث کاهش روند تبدیل testosterone به DHT شده و در نتجیه سطح کمتری از DHT در فولیکولهای مو، وجود خوهد داشت.

C بالا رفتن سن (Aging):
هیچ گونه سن مشخصی برای ریزش مو وجود ندارد ولی چیزی که مسلم است با بالاتر رفتن سن میزان موهای از دست رفته بیشتر خواهد شد.
بنابراین تا کنون به سه عامل رایج مهم در انواع الگوهای طاسی اشاره کرده ایم. بار دیگر تاکید میکنیم که این عوامل عبارتند از :
هورمونها، ژنتیک و گذشت زمان.

درمان دارویی:
با در نظر گرفتن این که 3/2 ( حدود 66%) آقایان تا قبل از 60 سالگی، میزان زیادی از ریزش مو را تجربه میکنند، جای شکی نیست که اشتیاق زیادی در راستای درمانهای دارویی ریزش مو وجود دارد. ریزش مو و طاسی یکی از عوامل بسیار نگران کننده در آقایان در هر سنی میباشد.ولی چیزی که مسلم است هیچ راه حل دارویی قطعی که برای تمامی بیماران موثر واقع شود، وجود ندارد
محصولات درمانی ریزش مو:
در این قسمت به معرفی محصولات درمانی ریزش مومیپردازیم. این محصولات عبارتند از Rogaine (ماینوکسیدیل ) و
Propecia (فیناستراید)
همه این محصولات برای کاهش ریزش مو در بعضی از بیماران(ونه همگی آنها) موثر بوده اند.
فیناستراید (propecia):
Propecia به منظور درمان ریزش مو در مردان است .این دارو توسط FDA تنها برای استفاده مردان مورد تائید قرار گرفته و بویژه برای درمان کسانی که مبتلا به از دست دادن مو با الگوی مردانه هستند، در نظر گرفته شده است. Propecia به عنوان مهار کننده هورمون آندروژن فقط با نسخه پزشک در دسترس است . زنان در سنین باروری و یا زنانی که باردار هستند ،نباید به قرص های خرد شده دست بزنند .
Propecia همانند کلیه محصولات تجویزی دارای عوارض جانبی میباشد. در مطالعات بالینی عوارض جانبی آن اندک بوده و نمی تواند اکثر مردان را مبتلا کند. با این وجود ،تعداد کمی از مردان شاهد عوارضی در هنگام مقاربت های جنسی بو ده اند .این عوارض شامل :عدم تمایل به نزدیکی ،مشکلاتی در خصوص نعوظ و همچنین کاهش میزان منی بوده است .
ماینوکسیدیل(rogaine) :
Minoxidil به طور معمول باعث رشد موهای جدید 6 – 4 ماه پس از مصرف می گردد. اگر این اتفاق پس از 6 ماه نیفتد دیگر احتمالا جواب نخواهد داد.
مصرف این دارو به نظر میرسد که باعث کاهش روند ریزش مو می گردد ، ولیکن هیچ ضمانتی وجود ندارد . شما باید به سادگی آن را تجربه کنید تا نتیجه را ببینید
علی رغم آن که عوارض جانبی این دارو شایع نیست ،ولیکن ممکن است که اتفاق بیفتد ، در صورت مشاهده هر یک از علایم زیر آن را جدی گرفته و با پزشک خود در میان بگذارید:
• خارش پوست سر
• -Sclangپوسته پوسته شدن
• سوزش
• سوختگی
• مشکلات تنفسی خصوصا در حالت داراز کش
• تند شدن ضربان قلب
• سبکی سر

سایر الگوهای طاسی:
– alopecia areata از دیگر الگوهای طاسی است که یکی از شایع ترین انواع ریزش مو میباشد که در ان موها به شکل سکه ای در نواحی مختلف سر شروع به ریزش مینماید .بعضا انواع وخیم این بیماری، باعث طاسی کامل سر میشوند. لذا این یک مشکل پزشکی است و نبایستی با کاشت مو درمان گردد مگر آنکه برای چندین سال به صورت ثابت باقی مانده باشد.حتی در این حالت هم ممکن است موهای کاشته شده در صورت فعالیت مجدد بیماری ،شروع به ریزش نماید .
– نوع دیگر طاسی triangular alopeciaمی باشد که در الگوهائی مثلثی شکل در نواحی temporal،رخ می دهد .
– Alopecia universalis نوع دیگری از الگوی طاسی است که در آن ممکن است کلیه موهای بدن دچار ریزش شوند.
– بیماریهای پوستی گوناگونی نیز ممکن است که پوست سر را تحت تاثیر قرار داده و باعث ریزش مو در اثر زخمهای ایجاد شده گردند
درمان این معضل توسط کنترلهای پزشکی صورت میگیرد .چنانچه بیمار برای چندین سال تحت کنترل قرار گیرد کاشت مو ممکن است برای نواحی زخم شده، صورت گیرد اما باید توجه داشت که همانند Alopecia areata ،چنانچه بیماری مجددا فعال شود ، موهای کاشته شده ممکن است شروع به ریزش نمایند.
بعضا بیمارانی وجود دارند که موهای خود را میکنند.چنین شرایطی trichotillomania نامیده میشود که در افراد بالغ در صورت وجود مشکلات روحی و روانی همچون اضطراب زیاد،ناامیدی و مشکلات روانی آشکار، مشاهده میشود.
باز هم این مشکل با کاشت مو درمان میگردد و این که بیمار پس از بهبودی مجدد شروع به کندن موهای خود نماید، متداول نمی باشد.
Cicatricial – Alopecia ممکن است به دلیل وجود اختلال در بافت و التهاب آن ها ،اتفاق بیفتد .
-ریزش مو همچنین ممکن است در افرادی با اختلال در هورمونهای تیروئید ،اختلال در کارکرد pituitary gland ویا هنگام شیمی درمانی اتفاق بیافتد
-و در نهایت انواع دیگر alopeciaها در هنگام بیماری های سخت وگاهی اوقات با تب های بالا رخ میدهند.

qq

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *